İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci el araç piyasası, her gün çok sayıda alım ve satım işleminin yapıldığı bir pazar olarak Türkiye’de de hayli yoğun bir hacme sahip. İkinci el bir araç satın almak isteyenler için bu alışveriş sırasında doğru adımlar atmak bir hayli önemli. Eğer ikinci el bir araç satın alacaksan işlemin fiyatından güvenirliğine, prosedürlerinden teknik detaylara kadar pek çok konuya hakim olmakta yarar var. Eğer sen de ikinci el araç satın almadan önce dikkat etmen gereken önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan gel detayları birlikte inceleyelim.

İkinci El Araç Alımında Ön Plana Çıkan Hususlar

Araç piyasasında oluşan fiyatlar bir hayli yüksek olduğu için insanlar büyük bütçelerle satın alacakları araçların sağlam olmasını ve satıcıların güvenilir olmasını önemser. Bundan dolayı gerek galerilerden olsun gerekse sahibinden olsun ikinci el alımında dikkat etmen çok sayıda husus vardır. İşte ikinci el araç sahibi olmadan önce dikkat etmen gereken en önemli noktalar.

Aracınızı aldıktan sonra da en uygun fiyata trafik sigortanızı ve geniş teminatlı kasko sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin. En Uygun Trafik Sigortası ve Kasko Teklifleri için buraya tıklayın.

Satıcıyı İyi Tanımak

İkinci el araç sahibi olmayı düşünüyorsan aracı satın almayı düşündüğün kurum veya kişiyi iyice araştırmalısın. Aracın geçmişi, hasar kayıtları ve teknik durumu önemlidir. Eğer aracı kurumsal bir satıcıdan alıyorsan galeri hakkında bir ön araştırma yapmak faydalı olabilir. Ayrıca aracın son sahiplik durumu, kaza geçmişi ve el değiştirme sayısı gibi detaylarını da 5664’e söz konusu aracın plakasını SMS yoluyla gönderip öğrenebilirsin.

Profesyonel Ekspertiz Raporu Almak

Bir ikinci el araç sahibi olmadan önce aracın değerini tahmin etmek veya yüzeysel hesaplarla tespit etmek kolaydır. Ancak yine de, ikinci el bir araç satın almadan önce bütün teknik detayları derinlemesine incelemek gerekir. Bu noktada devreye uzmanlık gerektiren ekspertiz süreçleri girer. Eğer aracının gerçek değerini öğrenmek istiyorsan profesyonel bir çözüm ortağının desteğiyle detaylı bir analiz yaptırmalısın. Detaylı ekspertiz raporunda aracın hasarları ve performansı göz önünde bulundurularak bir fiyatlama yapılır. Böylelikle aracını doğru bir fiyatla satın alma imkanına sahip olabilirsin.

Aracın Kilometresini Kontrol Etmek

Bir aracın geçmişini ilk etapta belirleyen en güçlü gösterge kilometresidir. Eğer ikinci el bir araç alacaksanı ve bu aracın ne kadar kullanıldığını merak ediyorsan aracın kilometresini göz önünde bulundurarak bir sonuca varabilirsin. Kilometre, tek başına geniş çaplı bir parametre olmasa da aracın hakkında fikir verebilir. Genel olarak daha fazla kullanılmış olan araçların değeri ise daha düşük olur. Kilometre konusunda önemli olan aracın periyodik muayene ve bakımlarının düzenli yaptırılmış olmasıdır. Bununla birlikte kilometre sayacı çeşitli yöntemlerle manipüle edilebilir ve sana doğru bilgiyi yansıtmayabilir. Söz konusu aracın kilometresini öğrenmek için bir diğer güvenli yol ise TÜVTÜRK’ün internet sitesindeki araç kilometre sorgulama sayfasıdır.

Test Sürüşüne Çıkmak

Bir sürücü olarak aracı tanımanın en iyi yollarından biri test sürüşüdür. Satın almayı düşündüğün ikinci el araç ile kısa bir test sürüşü gerçekleştirmeden kesin karar vermemende yarar var. Test sürüşüne çıktığın aracın performansı ve konforu hakkında ön bilgi sahibi olabilirsin. Ayrıca aracı test sürüşünde denediğin sırada uyarı lambalarını, farları ve çeşitli aksesuarları kontrol etme fırsatına sahip olabilirsin. Test sürüşünü gerçekleştirmeden evvel aracı çalıştırırken eksoz kontrolü yapmanda yarar var.

Aracın Piyasasını Bilmek

Bir araç satın almadan önce piyasadaki araç fiyatlarını kontrol etmende yarar var. Aracının modeli ve özellikleri ile birebir uyan çok sayıda ikinci el araç vardır. Özellikle benzer kilometre detaylarına sahip araçlar arasında fiyat olarak bir tutarlılık olması gerekir. Bu fiyat aralığı, almayı düşündüğün araç için de bir ön fikir oluşturmaya yardımcı olur. Araç gerekenden çok daha yüksek bir fiyatta satılıyor ise hemen karar vermemekte ve uzman desteği ile ekspertiz raporunu gördükten sonra fiyatı değerlendirmekte yarar var. Bununla birlikte ikinci el araçlar, sıfır araçlara göre daha kısa vadeli kullanım için uygundur. Günün birinde satın aldığın aracı satma düşüncen olabilir. Bunun için söz konusu araç modelinin ikinci el piyasasındaki popülaritesini göz önünde bulundurmakta yarar var. İkinci el piyasasında bazı marka ve modeller daha çok rağbet görebilir.

Aracın Mekanik Durumunun ve Motorunun Kontrolü

Satın almayı düşündüğün aracın motor ve mekaniğinin durumu çok önemli. Araçtaki mekanik aksamın çalışmasında bir problem olmaması, motorda ve mekanik sistemde darbeye bağlı bir hasar olmaması, ön takımda bir aksaklık olmaması önemlidir. Ayrıca yağ ve egzoz kaçaklarına dikkat etmelisin. Bütün bu detaylara önceden hakim olmak, ilerleyen zamanlarda hesapsız bakım ve onarım masraflarının önüne geçmeni sağlar. Aracın dış görünüşü ve konforu kadar performansı ve iç donanımı da önemlidir. Aracın motorunda paslanma varsa, motor rölantide çalışırken araç sarsıntı yaşıyorsa veya kaputun içerisinde yıpranmış kablolar, borular varsa motor ve mekanik durum şüpheli demektir. Bütün bu detaylar ekspertiz raporu öncesi bir ön fikir elde etmene yardımcı olabilir.

Güvenli Bir Şekilde İşlem Yapmak

İkinci el araç piyasası, her şeyden önce güven gerektiren bir piyasadır. Hem galeri sahipleri hem de araç sahipleri, ellerindeki aracı en yüksek fiyattan satmaya uğraşır. Bir alıcı olarak satın almayı düşündüğün bir aracı değerinde almak istiyorsan her detayı düşünmelisin. İkinci el araç satın aldığın zaman kapora, noter, ruhsat, ödeme ve evraklar gibi pek çok hususu titizlikle ele almalısın.

İkinci el araç satın alırken noter sürecine özellikle dikkat etmene gerek var. Aracı satın almadan önce muayene, trafik sigortası ve MTV gibi yükümlülüklere dair sorgulamalar gerçekleştirmeli ve aracın üzerine kayıtlı borç olup olmadığını kontrol etmelisin. Bütün bu süreçlerde bir sorun yaşamazsan noter işlemlerine başlayabilirsin. Noter işlemleri sırasında gerekli olan birtakım belgeler ve prosedürler vardır. Bu prosedürlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi son derece önemlidir:

  • Ruhsat
  • Vekâletname (gerekli durumlarda)
  • Vergi numarası (gerekli durumlarda)
  • Plaka (gerekli durumlarda)
  • Kimlik belgesi
  • Trafik belgesi
  • Aracın alış ve satışına yönelik herhangi bir engel teşkil etmemesi
  • Alıcı, satıcı ve noter yetkilisinin imzası
  • Satış sözleşmesi
  • Tescil işlemi ve alıcıya geçici tescil belgesi verilmesi

Aracın kalıcı tescil belgesi, noter işlemlerinden sonraki 15 gün içerisinde alınmalıdır. Eğer teslim alınmazsa Emniyet Genel Müdürlüğü, ilgili evrakı alıcının adresine postalar. Satın aldığın aracın trafik sigortasını hemen yapmalısın çünkü araç satışı sırasında satıcıya ait bir trafik sigortası kaydı varsa düşer. Trafik sigortası yapılmamış olan araçlar için tescil belgesi teslim edilmez.

Araç satın aldığın zaman en önemli noktalardan biri ise ödemeyi gerçekleştirme biçimidir. Böyle yüksek miktarlı alışverişlerde para transferini güvenli bir şekilde gerçekleştirmek bir hayli önemli. Satın aldığın aracın sahibine ödeme yaparken blokeli sistem kullanmakta yarar var. Araç satın alırken elden ödeme yapmaktan kaçınmalı ve bankacılık yolunu tercih etmelisin. Blokeli transfer, noter işlemleri sırasında iki taraf arasındaki güveni sağlar. Noter işlemleri eksiksiz bir biçimde yerine getirildikten sonra blokeyi kaldırabilir ve ödemenin karşı tarafa blokesiz olarak transfer edilmesini sağlayabilirsin.

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.