MTV Nedir? Ödemesi Nasıl Yapılır?

Türkiye’de motorlu taşıt sahibi olmanın getirdiği çeşitli yükümlülükler vardır. Eğer bir araç sahibi iseniz aracınızın yıllık sigortası ve muayene gibi zorunlu yükümlülükleri ile beraber Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de ödemeniz gerekir. Araç sahibi olan veya araç satın almayı düşünen birçok kişinin aklında MTV hakkında çeşitli soru işaretleri vardır. Bu sorular genellikle MTV nedir, MTV nasıl ödenir, MTV nereden ödenir ve MTV nasıl hesaplanır gibi sorulardır. Bir araç sahibiyseniz veya araç satın almayı düşünüyorsanız MTV yükümlülüğünün çok önemli bir sorumluluk olduğunu bilmenizde yarar var. MTV ödemelerinin aksatılması veya ödenmemesi, trafikte bazı sorunlarla karşılaşmanıza yol açabilir. Eğer siz de her yıl ödenmesi zorunlu olan MTV hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız gelin MTV’nin tanımını ve detaylarını birlikte inceleyelim.

MTV Nedir?

MTV, motorlu taşıt sınıfına giren araç sahiplerinden her yıl düzenli olarak alınan zorunlu bir vergi türüdür. MTV’nin tutarı, araçların kaç yaşında olduğu, koltuk sayısı ve emisyon oranı gibi parametreler başta olmak üzere çeşitli faktörlerden dolayı değişiklik gösterir. Her araç sahibi, yılda iki kez MTV ödemekle yükümlüdür. MTV ödemeleri zamanında yapılmazsa aracın rutin birtakım işlemleri aksar ve gecikme faizleri uygulanır. MTV için uygulanan gecikme faizi, aylık %1,6 oranındadır.

MTV Ne Zaman Ödenir?

MTV ödemeleri için belirlenen tarih her yıl ocak ve temmuz aylarının son günüdür. Bu vergilerin tutarı, aracın yaşı ilerlediği için her yıl değişiklik gösterir.  Motorlu Taşıtlar Vergisinin 31 Ocak ve 31 Temmuz tarihlerinden sonra ödenmemesi önerilir çünkü gecikme faizinin yanı sıra MTV ödemesi yapılmamış araçların periyodik muayenelere girme hakkı yoktur. Muayenesiz bir şekilde trafiğe çıkmanın ise hem para cezası hem de ehliyet ceza puanı gibi yaptırımları söz konusudur.

MTV Nasıl Ödenir?

MTV ödemek, günümüz teknolojisinde pek çok alternatif ile gerçekleştirilebilen, oldukça kolay bir işlem. Eğer bir Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi iseniz MTV borcunuzu görmek ve kolaylıkla ödeme yapabilmek için kullanabileceğiniz alternatifler şunlardır:

  • Vergi Dairesi Müdürlüğünden Ödeme: MTV ödemelerini gerçekleştirmek için en bilinen ve klasik yöntem, vergi dairelerinden nakit ödeme yapılması. Ayrıca bu ödeme kanalıyla artık kredi kartı ile de ödeme yapmanız mümkün. Eğer ödemeyi doğrudan vergi dairelerinde gerçekleştirmek isterseniz MTV ödemesini yapacağınız araç hakkındaki belgelerin yanınızda olması gerektiğini unutmamalısınız.
  • İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Ödeme: MTV ödemesi için kullanabileceğiniz dijital kanallardan biri de Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bağlı İnteraktif Vergi Dairesi`ni (İVD) ziyaret etmektir. İnternet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz bu yöntem, e-Devlet şifresi veya İVD üyeliği gerektirmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden MTV ödemesi yapmak için yalnızca belirli saat aralıklarında işlem yapabilirsiniz.
  • Banka Üzerinden Ödeme: MTV ödemelerini gerçekleştirmek için günümüzde en yaygın yöntemlerden biri bankacılık uygulamaları. Eğer bir banka üzerinden ödeme gerçekleştirmek isterseniz bankanızın size en yakın şubesine gidip vezneden MTV ödemesi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca şubeye kadar zahmet etmek istemiyorsanız bankanıza ait mobil uygulama üzerinde MTV ödemelerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Halihazırda pek çok banka, MTV ödemesi gerçekleştirmek için hizmet sunuyor.
  • GİB Mobil Uygulaması ile Ödeme: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden olduğu gibi mobil uygulamasından da kredi kartı veya banka kartı ile MTV ödemesi yapmak mümkündür. GİB’in mobil uygulamasını indirerek vergilerinizi kontrol edebilir, borçlarınızı ödeyebilir, dekontlarınızı indirebilir ve ödeme geçmişinizi kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Hangi Araçlar MTV’ye Tabi? Hangileri MTV’den Muaf?

Trafikteki araçların bir kısmı MTV’ye tabi, bir kısmı ise MTV’den muaftır. Otomobil, motosiklet, otobüs, minibüs, arazi taşıtları, panelvan, motorlu karavan, kaptıkaçtı, kamyonet, çekici ve kamyon gibi araçların sahipleri MTV ödemek zorundadır. MTV Mükellefiyeti, araçların trafiğe tescili ile başlar ve takiben MTV dönemlerinde uygulanır. MTV yükümlülüğünden muaf tutulan araçlar ise şunlardır:

  • Sosyal güvenlik kurumlarına tahsis edilmiş araçlar
  • İl özel idarelerine, genel ve özel bütçeli idarelere tahsis edilmiş araçlar
  • Belediyelere ait olarak hizmet sunan araçlar
  • Köy tüzel kişiliklerine ait olup kamu hizmeti sunan araçlar
  • Türkiye Kızılay Derneği adına hizmet sunan araçlar
  • Yabancı devletlerin ülkemizde bulunan konsolosluk ve elçilik araçları (Karşılıklı olmak şartıyla)
  • %90 ve üzerindeki sakatlık ölçütüne sahip olan malul ve engellilere ait araçlar
  • Geçmiş döneme ait borcu olmayan hurda halindeki araçlar

MTV’nin Belirlendiği Ölçütler Nelerdir?

MTV, yükümlülüğü olan aracın yaşına, motor hacmine, cinsine ve koltuk sayısına göre belirlenir. Eğer bir aracın motor hacmi yüksekse MTV oranı nispeten yüksek olur. Ayrıca daha genç yaşta olan bir aracın MTV oranı daha yüksek olur. MTV tutarları her yıl güncellendiği için sabit bir ölçüsü yoktur ama örnek vermek gerekirse 2014 model 1300 cc motor olan bir aracın ÖTV tutarı, 2020 model 1800 cc motora sahip olan bir araca kıyasla çok daha ucuzdur.

Bir araç alacağınız zaman bu detayları göz önünde bulundurarak ödeyeceğiniz MTV tutarı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. MTV konusunda motosiklet, panelvan, minibüs, kamyonet, otobüs ve kamyonlar için farklı düzenlemeler söz konusudur. Bu nedenle MTV tutarı için tek bir rakam konuşmak olanaksızdır. Aracınızın yükümlü olduğu MTV ödemesi için her yıl açıklanan güncel çizelgeleri takip edebilirsiniz.

MTV Geciktiği Takdirde Yapılandırma Olur mu?

MTV ödemelerinde bir düzensizlik veya gecikme durumu olduğunda vergi tutarına işletilen faizin yanı sıra belli bir noktadan sonra haciz uygulaması söz konusudur. Bu nedenle faiz sarmalına takılmamak ya da icra tehlikesi yaşamamak için vergi yapılandırma olanaklarından yararlanmak mümkündür. MTV yapılandırma işlemleri, yılın bazı dönemlerinde gerçekleştirilebiliyor. MTV yapılandırma için başvuru yapmadan önce yılın hangi aşamasında yapılandırma olanağının tanınacağının öğrenilmesinde yarar var. MTV yapılandırmasının en büyük avantajı, faiz veya ceza gibi durumlarla karşılaşmadan vergi borcunun ödenmesine yardımcı olmasıdır. Yeniden yapılandırma ile ödenmesi öngörülen MTV taksitlerinde gecikme faizleri silinir, bunun yerine yeniden yapılandırma borcunun hesaplanması için Yİ-ÜFE oranları baz alınarak fark eklenir. MTV yeniden yapılandırma erken ödeme konusunda da araç sahiplerine avantaj sağlar. Eğer ilk taksit döneminde yapılandırma borcunun tamamı ödenir ise Yİ-ÜFE’nin yalnızca yüzde 10’u tahsil edilir. Eğer ödemenin tamamı ikinci taksit süresi içinde gerçekleştirilirse bu kez de Yİ-ÜFE’nin yalnızca %50’si tahsil edilir. Sonuç olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni yapılandırmış olan kişiler bu kapsamda daha az faiz miktarı ödeyebilirler. Vergi borçları yapılandırıldığında taksitlendirme olanaklar 6 ay ile 18 ay arasında belirlenebiliyor. MTV yapılandırma taksitlerinin iki ayda bir olmak üzere düzenli olarak ödenmesi gerekiyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yapılandırılması sonucunda araç üzerinde vergi borcundan dolayı uygulanan bütün tedbirler kalkar. Bu anlamda en çok araç muayenesinin önündeki engel merak edilir. Eğer aracınıza ait gecikmiş bir vergi borcu varsa TÜVTÜRK üzerinden zorunlu olarak gerçekleştirilen muayene hizmetlerinden yararlanamazsınız ve muayene süreciniz de gecikmeye gireceği için ekstra masraf ile yüzleşebilirsiniz. Ancak yapılandırılmış vergi borçları olan araçlar için taksitler düzenli ödendiği takdirde zorunlu araç muayesi hizmetinden yararlanma olanağı mevcuttur.

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.