Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Trafik kazaları özellikle trafik yoğunluğu ve dikkatsizlikten kaynaklı hatalar sonucu meydana gelir. Araç seyir ya da park halindeyken gerçekleşmesi mümkündür. Böyle durumlarda öncelikle herhangi bir yaralanma ya da ölüm olayının olup olmadığına bakarak harekete geçmek gerekir. Trafik kazasından sonra yapılması gerekenler de temelde ölüm ya da yaralanma olan kaza ile sadece maddi hasarlı kazaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Her şeyden önce başına gelebilecek olası bir kazada panik yapmadan harekete geçmen ve prosedürler hakkında bilgi sahibi olman ise hem sağlık hem de maddi açıdan sana büyük yarar sağlar. İşte trafik kazası sonrasında yapılması gereken temel işlemler:

Trafik Kazası Olduğu Anda İlk Ne Yapılmalı?

Kaza olduktan sonra yapılması gerekenleri temel olarak iki bölümde ele almak gerekir. Belirtildiği gibi ilk önce herhangi bir yaralanma ya da ölüm olayı olup olmadığını kontrol etmelisin.

Aşağıda ölüm ya da yaralanma durumlarının var olduğu bir kazada yapılması gerekenleri inceleyebilirsin:

  • Öncelikle sakin bir şekilde kendi bedeninde herhangi bir kanama, ağrı ya da sızı gibi bir sorunun olup olmadığını kontrol et.
  • Kazada can kaybı ya da yaralanma varsa mutlaka 112 ile iletişime geçerek ambulans ve kolluk görevlilerine bilgi geçmelisin.
  • Aracında yakıt sızıntısı olup olmadığına bakmalı ve eğer varsa 110 İtfaiye hattını aramalısın.
  • Aracın çalışmasa da kontağı kapat.
  • Trafik kazalarında aracın trafiğin akışını bozması başka araçların güvenliğini tehdit edebilir, hatta zincirleme kazaya yol açabilir. Bu nedenle aracı mümkünse güvenli bir yere çek.

Ölüm ya da yaralanma içermeyen, yalnızca maddi hasarlı trafik kazalarında ise aşağıdaki adımları takip edebilirsin:

  • Ölüm ya da yaralanma olmayan kazalar maddi hasarlı kaza olarak adlandırılır. Kazada sadece maddi hasar varsa kazaya karışan tüm sürücüler hakkında tutanak tutulmalıdır.
  • Hasar tespit tutanağına eklenmesi gereken en önemli belge ise fotoğraftır. Bu nedenle araçların durumunu her açıdan, detaylı ve net şekilde fotoğraflamak gerekir. Böylece hasarın nedeni ve kusur oranı daha açık şekilde tespit edilebilir.
  • Tutanak iki sürücünün anlaşmasıyla hazırlanabilir ancak sürücülerden birinin ehliyetsiz olması, yaşının küçük olması, alkollü olması vb. bir durumu mutlaka polis ya da jandarmaya bildirmelisin.

Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar?

Maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştıysan ve önceden kasko sigortası yaptırdıysan aracındaki hasar poliçe kapsamına göre sigorta tarafından ödenir. Zorunlu olarak yaptırdığın trafik sigortası ise kusurlu taraf sensen karşı tarafın ya da üçüncü kişilerin maddi hasarlarını karşılar. Özetle kendi aracındaki değil karşı tarafın aracında meydana gelen maddi hasarlar trafik sigortan tarafından karşılanır. Senin aracındaki hasarlar ise varsa kasko sigortası kapsamına girer.

Kasko Sigortası ile Zorunlu Trafik Sigortası Arasındaki Fark Ne?

Trafik sigortası yaptırmak zorunlu iken kasko sigortası yaptırmak isteğe bağlıdır. Trafik sigortası çift taraflı kazalarda senin kusurun oranında diğer kişi veya kişilere ödeme yapar. Kasko sigortası yaptırırsan kendi aracındaki maddi hasarlar için sigortadan ödeme alırsın. Ayrıca kasko sigortanın kapsamına göre ödeme oranları ve koşulları değişkenlik gösterebilir.

Kasko Sigortası Yaptırman Neden Önemli?

Kasko sigortası olası trafik kazalarında gerçekleşebilecek maddi hasarları karşılayacak olan önemli bir araç sigortası olarak tanımlanır. Kasko (Kara Araçları Kasko Sigortası) motorlu ve motorsuz tüm kara araçları için yaptırılabilir. Peki, kasko sigortası yaptırırsan hangi avantajlara sahip olursun? İşte cevabı:

  • Hasar ve kaza sonucu oluşabilecek maddi hasarlara karşı masrafları güvence altına alabilirsin.
  • Özellikle günümüzde trafik kazaları büyük maddi zararlara yol açabilir. Bu nedenle Kasko sigortası ile çok büyük masrafları karşılamaktan kurtulabilirsin.
  • Aracın seyir veya park halindeyken bir zarar görmesi durumunda masraflar kısmen veya tamamen sigorta tarafından karşılanır.
  • Tamir masrafları da kısmen veya tamamen kasko sigortası tarafından karşılanır.
  • Kasko poliçesi yaptırırken İMM (İhtiyari Mali Mesuliyet) teminatı ile karşı tarafa verilen maddi hasarı da kısmen veya tamamen sigorta ödeyebilir. Trafik sigortasının limiti belirli olduğu için özellikle yüksek maliyetli hasarları kendi bütçenden ödemek zorunda kalabilirsin. Buna karşı İMM teminatı yüksek olan bir kasko sigortası tercih etmen fayda sağlayabilir.
  • Kasko sigortası ile aracını onarım-tamir yaptırmak amacıyla sigortanın anlaşmalı olduğu servislere götürebilirsin. Böylece servis aramakla uğraşmak zorunda kalmazsın.
  • Arıza ya da herhangi bir nedenle aracın yolda kalırsa ücretsiz çekici hizmetlerinden yararlanabilirsin.
  • Kaza sonucunda aracını servise bıraktığında ikame bir araç kullanabilirsin. Bunun için kaskonun ikame araç teminatından yararlanarak poliçede belirtilen süre boyunca araçsız kalmazsın.
  • Eğer poliçe koşullarında yer alıyorsa aracını bir yakının kullanırken kaza meydana gelse dahi maddi hasarı karşılamak için kaskodan ödeme talep edebilirsin.

Trafik Kazası Sonrası Sigorta Süreci Nasıl İşler?

Trafik kazası sonrası sigortadan para alabilmek için gerekli olan tüm evrakları eksiksiz bir şekilde ve belirtilen süre içinde sigorta şirketine iletmen gerekir. Kaza anında tutulan hasar tutanağını en geç 5 iş günü sonunda sigorta şirketine yollamalısın. Trafik kazasında yaralanma durumu söz konusuysa trafik kazası ile ilgili heyet raporunun en geç bir yıl (İyileşme süreci) sonunda sigortaya verilmesi gerekir.

Aşağıda maddi hasarlı bir trafik kazası sonrası sigorta ödemesi alabilmek için izlenmesi gereken adımları ve genel olarak süreci aşama aşama inceleyebilirsin.

  • Sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurması gerekir. Kazanın hemen sonrasında tutulan kaza tespit tutanağı 5 iş günü içinde sigortaya tüm evraklarla beraber gönderilir.
  • Tutanağı inceleyen sigorta şirketi bir hasar dosyası oluşturarak evrağı Sigorta Bilgi Merkezi’ne (TRAMER) iletir.
  • Sigorta Bilgi Merkezi tarafından yapılan inceleme sonucunda kazada kimin ne kadar suçlu olduğu ve kusur oranı belirlenir. TRAMER son olarak kime ne kadar ödeme yapılacağına karar verir ve sonucu sigorta şirketine gönderir.
  • Sigorta şirketinin TRAMER kararına itiraz etme hakkı vardır. Eğer şirket karara itiraz ederse yeniden inceleme yapılır.
  • Yeniden inceleme sonucunda verilen karara itiraz edilemez. Sigorta şirketi belirlenen ödeme veya ödemeleri ilgili kişilere yapmakla yükümlüdür.

Trafik Kazası Sonrası Taraflar Anlaşamazsa Ne Olur?

Maddi hasarlı trafik kazası sonrasında sürücüler kendi aralarında anlaşarak, polis çağırmadan da kaza tespit tutanağını doldurabilir. Kazaya karışan sürücülerin ortak bir noktada buluşamadıkları durumlarda ise polis çağrılmalı ve onun tarafından tutanak tutulmalıdır. Trafik kazası sonrası hasar durumunu komisyon inceler ve karar en geç üç iş günü içinde çıkar.

Tek Taraflı Kazalarda ya da Karşı Tarafın Trafik Sigortası Yoksa Sigorta Ödeme Yapar mı?

Karşı tarafının trafik sigortası yoksa polis çağırıp tutanak tuturman önemlidir. Ayrıca tek taraflı kazalarda, karşı tarafın seyir ya da park halindeyken aracına çarpıp kaçması vb. durumlarda da kasko sigortası yaptırmanın birçok avantajı söz konusudur. Aracına maddi zarar veren araç tespit edilemese bile kasko sigortan varsa ödeme alabilirsin. Ayrıca tek taraflı kazalarda maddi hasar trafik sigortası kapsamına girmez. Bu gibi koşullarda da kasko sigortan varsa ödeme alarak maliyetlerini karşılayabilirsin.

Avantajlı Fiyatlarla Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Yaptır!

Hisar Sigorta sürücülere zorunlu trafik sigortası ya da kasko sigortası ürünleri için uygun fiyatlı teklifler sunar. Bu iki sigortayı yaptırarak olası bir kazada karşına çıkabilecek olan büyük maliyetleri ödemekten kurtulabilir, bütçeni güvenceye alabilirsin.

Avantajlı fiyatlarla teklif kasko teklifi almak için buraya, trafik sigortası teklifi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.