Check-Up Nedir? Nasıl yapılır? Sağlık Sigortası ile Check-Up Yapılır mı?

Herhangi bir sağlık şikayeti bulunmayan erişkin kişiler için yapılan check-up işlemleri sayesinde birçok hastalığa erken tanı konması, bireylerin uygun şekilde tedavi edilmesi mümkün olur. Yaşa ve cinsiyete göre değişen paketlerle hazırlanan check-up uygulamaları sayesinde kişilerin tam sağlık taramaları gerçekleştirilir, ortaya çıkan veriler uzman hekimler tarafından incelenir. Peki, check-up nedir ve nasıl yapılır? Gelin erişkin sağlığı açısından hayli önem taşıyan check-up taramaları hakkında merak edilen konu başlıklarını birlikte inceleyelim.

Check-Up Nedir?

Özellikle günlük hayatın stresinden ve yorgunluğundan kaynaklanan birçok hastalık belirti vermeden ilerler. Bu durum hastalıkların ciddi bir sağlık sorununa dönüşme ihtimalini artırır. Check-up erişkin bireylerde belirli bir sağlık sorunu olmadan çeşitli kriterler doğrultusunda yapılan tam kapsamlı sağlık taramasıdır. Check-up taramalarının temel amacı, herhangi bir hastalığın varlığını önceden tespit etmek ve hastalık ilerlemeden gerekli önlemleri almaktır. Metabolik hastalıklar başta olmak üzere kalp ve damar hastalıkları, böbreklerde meydana gelen bozukluklar sessiz ilerleyebilen sağlık sorunlarının başında gelir. Kişinin yaşına, kalıtsal ve çevresel faktörlerine göre belirlenen check-up taramaları sayesinde olası sağlık sorunları erkenden teşhis edilir ve tedaviye başlanabilir. Bilhassa aile öyküsünde çeşitli sağlık sorunları bulunan kişilerin yılda bir kez check-up yaptırması oldukça önemlidir.

Check-Up Nasıl Yapılır?

Check-up işlemlerinin tam teşekküllü hastanelerde ve tıp merkezlerinden yaptırılması gerekir. Check-up için öncelikle hastaneden randevu almak, belirlenen gün ve saatte hastanede hazır bulunmak önemlidir. Sağlık taraması yapan doktor ve uzmanlar hastalara birtakım sorular sorarak hastanın sağlık öyküsü hakkında bilgi sahibi olur. Kullanılan ilaçlar, kalıtsal hastalıklar gibi konular da dikkate alınarak hasta için en uygun check-up paketi belirlenir. Ek olarak yaşa göre yapılması gereken temel check-up işlemleri bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • 20-40 yaş arası kadınlar için:Bu yaş aralığındaki kadınlar için yılda bir kez check-up yaptırılması tavsiye edilir. Genel sağlık muayenesinin ardından kan testleri, idrar tahlili, akciğer grafisi, meme ve jinekolojik muayene işlemleri gerçekleştirilir.
  • 20-40 yaş arası erkekler için: Genç erkek hastalar için yılda bir kez check-up önerilirken sağlık taraması için kan testleri, idrar analizi ve akciğer grafisi yaptırılması gerekir.
  • 40 yaş üzeri kadınlar için:Senede bir kez gerçekleştirilen sağlık taramasında kan testi, idrar analizi, EKG, gaitada gizli kan testi, mamografi ve jinekoloji muayenesi yapılır.
  • 40 yaş üzeri erkekler için:Senede bir kez yapılması planlanan taramalarda kan testleri, idrar analizi, EKG, gaitada gizli kan testi, akciğer grafisi ve üroloji muayenesi gerçekleştirilir.
  • 50 yaş üzeri kadın ve erkekler için:Bu yaş grubu için yukarıdaki temel taramalara ek olarak kolonoskopi ve endoskopi gibi ekstra kontrollere de ihtiyaç duyulabilir.

Check-Up Taramasında Saptanabilen Hastalıklar Nelerdir?

Check-up kontrolleri alanında uzman hastanelerde ve tecrübeli uzmanlar tarafından gerçekleştirildiği zaman pek çok hastalığın önceden tespit edilmesine yardım eder. Sağlık taraması yapılan tıp merkezinde check-up için gerekli uzman sağlık personelinin yanı sıra yeterli ekipman, iyi bir laboratuvar ortamı ve çeşitli teknolojik cihazların olmasına dikkat edilmelidir. Check-up kontrolleri kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununun belirlenmesinde öncü rol oynar. Check-up ile erken teşhisi mümkün olan sağlık sorunları şu şekildedir:

  • Kanser hastalıkları:Kadınlarda tespit edilebilen kanser türlerinin başında meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri başta gelirken erkeklerde prostat kanseri önceden teşhis edilebilir. Bunun yanında her iki cinste de akciğer ve karaciğer kanseri türleri de sağlık kontrolleri ile önceden teşhis edilebilir.
  • Damar hastalıkları:Kalp ve damar sorunlarına ek olarak beyin ve damar hastalıkları ile çeşitli dolaşım bozuklukları belirlenebilir.
  • Metabolizma hastalıkları:Şeker, tiroid, hipertansiyon ve kolesterol sorunları teşhis edilebilir.
  • Böbrek hastalıkları:Kronik böbrek hastalıkları başta olmak üzere akut böbrek yetmezliği, böbrek taşları ve idrar yolları enfeksiyonları sağlık taramalarında ortaya çıkabilir.
  • Alerji hastalıkları:Astım ve solunum hastalıklarının yanı sıra besin alerjileri önceden tespit edilebilir.
  • Vitamin eksiklikleri:Kan hastalıklarına ilaveten vitamin-mineral, demir eksiklikleri testlerle kolayca belirlenebilir.

Check-Up Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Check-up taraması için kişinin kendine uygun bir zaman dilimi belirlemesi, ilgili gün ve saatte hastanede hazır bulunması gerekir. Ayrıca sağlık taraması yaptıracak hastaların şu noktalara dikkat etmesi de önemlidir:

  • Check-up öncesi hastaneye aç karnına (en az 8-10 saat) gelinmesi gerekir. Böylece test ve tetkiklerden en iyi sonucu elde etmek mümkün olur.
  • Önceki senelerde yapılan test ve röntgen görüntülerinin getirilmesi güncel verilerle karşılaştırma yapılabilmesi adına faydalı olabilir.
  • EKG ve çeşitli efor testlerinde rahat giysilerin tercih edilmesi ve hastaneye ekstra kıyafet getirilmesi hastalar için tavsiye edilir.
  • Check-up taraması yapılmadan birkaç gün önce kan sulandırıcı ilaç kullanımının bırakılması gerekir.
  • Sağlık taramasından en az 48 saat önce alkol kullanımının bırakılması önemlidir.
  • İşleme iki gün kala daha hafif bir beslenme programına geçilmesi tavsiye edilir.
  • Kan değerlerinin yanlış çıkma ihtimaline karşı C vitamini takviyesi kullanımının bırakılması gerekir.
  • Kadınlar için regl dönemi dışındaki zaman dilimlerinin seçilmesi tavsiye edilir.
  • Hamile veya hamilelik ihtimali taşıyan kadınların check-up yaptırmaması gerekir.

Check-Up Fiyatları

Check-up taramalarında kan testlerinden çeşitli görüntüleme ve patolojik tetkiklere kadar birçok farklı işlem gerçekleştirilir. Söz konusu tarama işlemleri kişinin yaşına ve cinsiyetine göre belirlenir. Bu nedenle check-up fiyatları da yapılan sağlık taramasının kapsamına ve kişiye göre değişiklik gösterir. Kronik hastalıkları olan veya ek kanser taramalarına ihtiyaç duyan bireylerin check-up ücretleri rutin check-up tarama fiyatlarına göre daha yüksek olabilir. Ayrıca check-up fiyatları sağlık kurumları bazında da değişebilen aralıklarda seyreder.

Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortası ile Check-Up

Tamamlayıcı ve özel sağlık sigortası ile yapılan check-up işlemleri sigorta şirketlerinin sunduğu kampanya ve poliçeler dahilindedir. Özel sağlık sigortalarının çoğu poliçeye göre yıl içinde belirli sayıda ücretsiz check-up imkanı sunabilirken tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinde check-up taramaları genellikle ana poliçede yer almaz. Ancak ek teminatlar satın alınması halinde check-up hizmeti yılda bir kez ücretsiz olarak sigortalılara sunulabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları ve kapsamı için sigorta şirketinizle görüşebilir, bunun yanında ek teminat olarak check-up hizmeti sunulup sunulmadığını öğrenebilirsiniz.

Hisar Sigorta ile Sağlığınız Güvence Altında

Hisar Sigorta ayrıcalığıyla hem tamamlayıcı sağlık sigortası hem de özel sağlık sigortası yaptırarak kendinizin ve ailenizin sağlığını güvence altına alın. Bütçenize göre tercih edebileceğiniz sigorta türüne bağlı olarak sağlık harcamalarınızı kontrol altına alabilirsiniz. 18-65 yaş arası kişilerin yaptırabileceği tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak ve ayakta tedavi masraflarını poliçe içeriğine göre karşılar. Özel sağlık sigortası ise kaza veya hastalık sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunları için poliçe çerçevesinde sağlık masraflarını %100’e yakın karşılayabilen sigorta türüdür. Poliçe dahilinde yılda en az bir kez ücretsiz check-up hizmetinin de sunulabildiği özel sağlık sigortası ile sağlıklı bir geleceğe kavuşabilirsiniz. Siz de Hisar Sigorta’nın kolay ve hızlı sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ihtiyaçlarınıza en uygun teklifi avantajlı fiyatlarla alın, teklifleri karşılaştırarak sağlık sigortası türünüzü belirleyin!

 

Kaynakça:

https://www.florence.com.tr/check-up. Accessed 2 September 2023

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.