Özel Sağlık Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? Kapsamı nelerdir?

Özel sağlık sigortası, sigortacılık sektörünün en çok ilgi gören poliçe türlerinden biri olan sağlık sigortaları kategorisinde yer alan bir üründür. Özel sağlık sigortaları, katılımcılarına sunduğu teminatlara göre sağlık harcamalarını ve çeşitli giderleri güvence altına alır. Kısaltılmış haliyle ÖSS olarak da bilinen özel sağlık sigortası hakkında bilmek istediğiniz tüm detayları içeriğimizde
bulabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası Nedir?

Özel sağlık sigortası, katılımcıların kamu tarafından sunulan sağlık hizmetlerine ek olarak özel sağlık kuruluşlarından alınan sağlık harcamalarının güvence altına alınmasını sağlar. Bir başka ifade ile özel hastanelerde herhangi bir ücret ödemeden dilediğiniz an tedavi olabilir, reçeteli ilaçlarınızı alabilir, check-up gibi rutin kontrollerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Özel sağlık sigortası, sigortacılık sektörünün temel işleyişinde olduğu gibi poliçelerde belirlenen teminatlar kapsamında katılımcılarına güvence hizmeti sunar. Teminatlar için de katılımcılar sigorta primleri öder. Sağlık sigortası poliçelerinde yer alan teminatlar sigorta ürünün özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Katılımcılar ihtiyaçlarına veya taleplerine göre teminatların türlerini ve teminat tutarlarını sigorta şirketi ile müzakere edebilir. Özel sağlık sigortası fiyatları, poliçelerde yer alan teminatların kapsamı ve tutarına göre belirlenir. Söz konusu sigorta satın alınan sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu özel sağlık kuruluşlarında geçerlidir ve katılımcılar herhangi bir ücret ödemeden sağlık hizmeti alabilirler. Anlaşmalı olmayan sağlık kuruluşlarından alınan hizmetlerde ise katılımcı sağlık giderini ödedikten sonra harcamasını belgeleyerek sigorta şirketinden tahsil edebilir. O nedenle özel sağlık sigortası poliçeleri alırken hangi anlaşmalı sağlık kuruluşları, anlaşmalı olmayan hastanelerden nasıl hizmet alabileceğine dair koşullarını incelemenizde fayda var.

Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Kapsamı Nedir?

Sigorta şirketlerine ve şirketlerin sundukları poliçelere göre farklılık gösterebilen özel sağlık sigortası teminatları genel itibariyle ayakta ve yatarak tedavi olarak sınıflandırılır. Katılımcılar poliçelerinde satın aldıkları teminat türüne göre özel sağlık kuruluşlarında herhangi bir ücret ödemeden tedavi olabilirler.

Yatarak tedavi teminatı nedir?

Yatarak tedavi teminatı, hastanede 24 saatin üzerindeki tedavi süreçlerini tanımlamak için kullanılır. Uzun süreli tedaviler, ameliyat gibi hastanede en az bir gece yatış gerektiren medikal operasyonlar ayakta tedavi kapsamında değerlendirilir. Yatarak tedavi için ameliyat zorunluluğu bulunmaz. Basit tıbbi müdahaleler ya da kontrol amacıyla hastanede kalınması gibi durumlarda da sigortalının poliçesinde yatarak tedavi bulunması gerekir.

Yatarak tedavi kapsamı her sigorta poliçesinde farklı olabilir. Yatarak tedavinin karşıladığı durumları satın almayı düşündüğünüz poliçelerde öncesinde mutlaka incelemelisiniz. Genel olarak yatarak tedavi kapsamındaki durumlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

● Ameliyatlar, ameliyat öncesinde ve sonrasında yapılan tetkikler
● Yatarak tedaviye bağlı laboratuvar testleri, ilaç masrafları
● En az 24 saat yatış gerektiren tıbbi müdahaleler
● Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz masrafları
● Ortopedik operasyonlar
● Evde tıbbi bakım hizmetleri
● Kaza ya da poliçe öncesinde bilinmeyen tıbbi rahatsızlıklar sonucu el, kol, bacak, göz vb uzuv kayıplarında protez uygulamaları
● Yerinde müdahale veya en yakın sağlık kuruluşuna transfer harcamaları
● Fizik tedavi ve rehabilitasyon harcamaları
● Ameliyat tazminatları

Ayakta Tedavi Teminatı Nedir?

Sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerinde müşterilere sunulan teminat türlerinden biri de ayakta tedavi güvencesidir. Sigorta poliçelerinde tek başına alınamayan ayakta tedavi teminatı, plan içerisinde çeşitli yüzdelerle ve teminat tutarları kapsamında hastanede yatış gerektirmeyen, basit tıbbi müdahaleler ve doktor muayenesi gibi sağlık hizmetlerinden faydalanılmasını sağlar. Sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinde ayakta tedavi teminatı kapsamındaki uygulamalar şöyle sıralanabilir:
● Doktor muayeneleri
● 24 saati geçmeyen tedaviler
● Röntgen ve görüntüleme masrafları
● Fizik tedavi ve rehabilitasyon harcamaları
● Poliçede nitelikleri belirtilmek üzere reçeteli ilaç veya aşılar
● Laboratuvar tetkikleri
● İleri tanı yöntemleri

Hamileyken Özel Sağlık Sigortası Yapılır mı?

Sigortacılık sektörünün temel ilkeleri ve çalışma mekanizması, yaşamın olağan akışına dahil olan birtakım risklerin güvence alınması üzerinedir. Sigorta poliçeleri, önceden belirlenen şartlara uygun olarak riskler gerçekleştiğinde yaşanabilecek maddi ve manevi yüklerin teminatlandırır. Bu riskler öngörülemez olmalıdır. Bir başka deyişle gerçekleşeceği kesin olan riskler sigortacılık hizmeti kapsamında değildir.
Hamileyken özel sağlık sigortası yaptırılması yukarıda saydığımız ilkeler gereği genellikle sigorta şirketlerinin tercih ettiği bir durum değildir. Ancak bazı sigorta şirketleri, katılımcılarına belirli şartlar kapsamında hamilelik sürecinin belirlendiği durumlar için poliçeler sunabilir. Bu sigorta poliçeleri genellikle özel sağlık sigortalarının bir teminatı olarak değil de ayrıca bir ürün gibi hazırlanır. Bu şartlar dahilinde primler ve teminatlar belirlenir.

Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Sigortacılık sektöründe en çok talep gören ürünler arasında yer alan Sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri, gerek kullanım amaçları ve şartları bakımından önemli farklılıklar içerir.

Sağlık sigortası ile poliçe kapsamında açıklanan tüm sağlık harcamaları teminat altına alınırken tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü ise SGK anlaşmalı özel hastanelerden alınan sağlık hizmetlerinin tamamlayıcısı rolundedir. Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri, devlet hastanelerindeki tedavilerde ve muayenelerde çıkan fark ödemelerini güvence altına alır. Sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki farkları karşılaştırmalı olarak şöyle özetlenebilir:

● SGK şartı: Tamamlayıcı sağlık sigortası satın alınabilmesi için sigortalının SGK’lı olması gerekir. Sağlık sigortalarında ise SGK şartı aranmaz.
● Ayakta tedavi limitleri: Tamamlayıcı sağlık sigortalarında yer alan ayakta tedavi teminatında kullanım limiti bulunur. Poliçeye göre 8-10 kez ayakta tedavi teminatı kullanılabilir. Sağlık sigortasında ise ayakta tedavi limitleri tutar bazlıdır ve genelde herhangi bir kullanım adedi sınırı yoktur.
● Yurt içi – yurt dışı kullanım: Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK anlaşmalı hastanelerindeki sunulan hizmetin tamamlayıcı nitelikte olduğundan yurt dışında kullanılamaz. Sağlık sigortaları ise ilave teminatlar satın alınarak yurt dışındaki sağlık harcamalarını da karşılayabilir.
● Hastane Ağı: Tamamlayıcı sağlık sigortası SGK ile anlaşmalı olan hastanelerde geçerlidir. Sağlık sigortalarında hastane ağı sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde geçerlidir.
● Yatarak tedavi bekleme süresi: Yatarak tedavi teminatında bekleme süresi bakımından da temel farklılıklar vardır. Tamamlayıcı sağlık sigortalarında bekleme süresi genellikle 3 ay olarak uygulanır. Sağlık sigortalarında ise bekleme süresi 1 yıldır. Her iki türde de bazı sigorta ürünleri için bekleme süresi farklılık gösterebilir.

Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Özel sağlık sigortası poliçelerinde sunulan teminatlar, teminatların tutarları ve kapsamı gibi özelliklerde danışmanlık alınması oldukça önemlidir. Sigortalının ihtiyaçlarını belirlenmesi ve bu ihtiyaçların karşılanabilmesi adına en uygun poliçelerin araştırılması gerekir. Hazırlanan planların, tekliflerin değerlendirilmesi ve en uygun primlerle satın alınması sürecinde danışmanlık hizmetinden faydalanılmalıdır.

Sigortacılık sektöründeki 25 yıllık tecrübesiyle hizmet veren Türkiye’nin en köklü markalarından Hisar Sigorta, online ve fiziksel kanallardan sağlık sigortası tekliflerinizi alabilirsiniz. Hisar Sigorta, 7/24 hizmet sağlayan www.hisarsigorta.com ve 0850 6000 777 numaralı müşteri iletişim merkezi ile sigortalıların her anında yanında. 25’ten fazla anlaşmalı sigorta şirketiyle çalışan Hisar Sigorta, yetkin kadrosu, güçlü şube ağı ile müşterilerine yenilikçi ve güvenilir sigortacılık hizmeti sunar.

Siz de avantajlı fiyatlarla anında özel sağlık sigortası teklifini inceleyebilir, poliçeleri seçerken, satın alırken ve yenilerken Hisar Sigorta ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Size özel, ücretsiz sağlık sigortası danışmanlığı ve ihtiyacınıza göre en uygun sağlık sigortası teklifleri Hisar Sigorta’da sizi bekliyor.

Yorum (2)

  1. Sağlık sigortasından çok memnunum bir ameliyat geçirdim. Bir kuruş bile cebime yansımadı.

  2. Pingback: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? En Uygun TSS Fiyatları

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.