Ramazan Ayı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır? Normal Beslenmeye Geçiş

Ramazan Ayı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ramazan ayında oruç süresi boyunca değişen beslenme alışkanlıkları Ramazan Bayramı ile birlikte eski rutinine dönmeye başlar. Bu süreçte uzun süreli açlığa göre kendini ayarlayan vücudun, orucun hemen ardından eski beslenme düzenine geçişi kolay olmayabilir. Oruçlu geçen günlerin ardından gelen Ramazan Bayramı ile birlikte beslenme alışkanlıklarında bazı detaylara dikkat etmen gerekir. Peki, ramazan sonrası beslenme nasıl olmalı? Normal beslenmeye geçiş aşamasında dikkat edilecek detaylara daha yakından bakalım.

Ramazan Sonrası Bayram İkramlarına Dikkat!

Ramazan sonrası beslenme alışkanlığı oluştururken en önemli tehlike şeker ve hamur ağırlıklı bayram ikramlarıdır. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen geleneksel lezzetleri tüketirken dikkatli ve ölçülü olmalısın. Bu süreçte olabildiğince masum tatlıları tercih etmeli, mümkünse daha hafif tatlıları çok küçük porsiyonlar hâlinde tüketmelisin. Oruç süresince uzun süreli açlığın ardından düzensiz ve sık bir şekilde beslenirsen hızlı kilo alımı ile karşılaşabilirsin. Özellikle şeker hastalığı bulunan, tansiyon sorunları yaşayan kişiler için beslenme düzenindeki hızlı geçiş belli riskleri beraberinde getirebilir.

Hızlı Yemekten Kaçının, Besinleri İyi Çiğneyin

Beslenme alışkanlıkları ve davranışlar bakımından en sık yapılan hataların başında hızlı çiğneme alışkanlığı gelir. İş hayatında, okul dönemlerinde yoğun geçen günler, rutin koşuşturma içerisinde çoğu zaman yemek yemeye yeteri kadar zaman ayıramayabilirsin. Bu gibi durumlar hızla tüketilebilen fast-food tarzı gıdalara yönelmek en büyük hatalardan biri. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı olarak gün içerisinde beslenme için ayırdığın sürelere dikkat etmelisin. Öğünlerine zaman ayırmaya gayret etmeli ve tükettiğin gıdaları yeteri kadar çiğnediğinden emin olmalısın.

Besinleri ağzında iyice çiğneyerek hem parçalanmasını hem sindim için hazır hâle gelmesini sağlayabilirsin. Ağız içerisinde yeterince küçük parçalara ayrılmayan gıdalar; mide ve bağırsak problemlerine, kilo alımlarına yol açabilir. Bu açıdan ele alındığında öğünlerde doğru besinleri seçmek kadar onları, doğru şekilde tüketmek de büyük önem taşır.

Bol su için

Gün içerisinde sürekli ihtiyaç duyulan besinlerin başında gelen suyu, düzenli olarak ve bol miktarda tüketmelisin. Ramazan ayı sonrası vücut sağlığı açısından dengelenmesi gereken hususlardan biri de su tüketimidir. Ramazan ayı boyunca günde 1 litreye kadar gerileyen su tüketimi ramazan sonrasında kademeli olarak artırılmalıdır. Su içme alışkanlığını gün içerisine yaymaya çalışarak ortalama su tüketimini 3-4 litre seviyesine çıkarabilirsin. Ramazan ayının ardından metabolizmanın hızlandırılmasında su tüketiminin yeniden dengelenmesinin önemli olduğunu unutmamalısın. Su tüketimi, bağışıklık ve sindirim sistemi başta olmak üzere organların ve sistemlerin fonksiyonlarını yerine getirmesinde kilit rol oynar. Vücudun su miktarı, yağ oranıyla da ters ilişki içerisindedir. Bu nedenle bol su tüketmek vücuttaki yağların yakımına destek olurken az su içmek, vücudun yağlanmasına zemin hazırlayabilir.

Ana Öğünleri Dikkat Edin, Aşırı Yağlı Tüketmeyin

Ramazan sonrasında dikkat etmen gereken bir diğer detay öğün sayısının artmasıdır. Günde 2 öğüne düştüğün günlerin ardından çok fazla öğünlere geçiş yapmak mideni yorabilir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme için ana öğünleri atlamamaya ve belli bir düzen hâlinde tüketmeye özen göstermelisin. Özellikle kahvaltıda ihtiyacın olan protein ve enerji verici besinlere ağırlık vermelisin. Gün içerisinde yeşil sebzelere, taze meyvelere ağırlık verebilir, olabildiğince çiğ gıdaları öğünlerini ekleyebilirsin. Böylece sindirim sistemi rahatlatabilir ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkıda bulunabilirsin.

Sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenme için aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalısın. Obezite, yüksek şeker, tansiyon kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok probleme sebebiyet veren yağlı yiyecekler; yaşlanma etkilerini hızlandırırken birçok hastalığa da davetiye çıkarır. Hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak aşırı yağ tüketimini kontrol etmek adına ilk atman gereken adımların başında gelir. Yağ tüketimini artıran beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için sebze ve baklagil gibi yemekleri daha az yağ kullanarak hazırlayabilirsin. Öğünlerinde yer verdiğin sebzeleri çiğ ya da haşlanmış olarak tüketmek yağ tüketiminin önüne geçmene destek olur. Et ürünlerini yağda pişirmek yerine mangal ya da suda pişirmeyi tercih edebilirsin. Yağ kullanırken sağlığına katkıda bulunan zeytinyağını öğünlerine dahil ederek genel vücut sağlığını koruyabilir ve faydalı yağları vücuduna alabilirsin.

Fiziksel Aktivitelerinizi Devam Ettirin

Ramazan süresince, uzun süreli açlık fiziksel aktiviteler için zorlayıcı olsa da biraz hareketle vücudunu normal düzene alıştırmalısın. Ramazan sonrasında, dengeli beslenmeye dönüş yaparken günlük hayatına sporu dahil edebilirsin. İlgilenmekten keyif alacağın bir spor branşı seçerek spora ayırdığın zamanı daha keyifli hâle getirebilirsin. Bisiklet, tenis, basketbol, koşu gibi sporları değerlendirebilirsin.

Düzenli spor yapabilecek zamanın yoksa günlük hayattaki aktivitelerini gözden geçirerek hareket düzeyini artırabilirsin. Özellikle rutin ev işlerini düzenli olarak yapabilir veya ev ortamında kısa kardiyo antranmanlarına katılabilirsin. Günlük hayatta da bazı işleri otomatikleştirmek yerine vücudunu kullanarak yapabilirsiniz. Özellikle asansör yerine merdiven kullanmak, iş yerindeki molalarda birkaç dakikalık küçük yürüyüşler yapmak, yakın mesafelere giderken yürümeyi seçmek gibi aktivitelere yönelebilirsin. Ev ortamında basit hareketler yapmak istiyorsan günün her anında eklem ve kaslarını çalıştıran küçük hareketlerle işe başlayabilirsin.

Yatmadan 3 Saat Önce Yemek Yemeyi Kesebilirsiniz

Ramazan ayı sonrası sağlıklı beslenme düzenine geçerken öğünlere dikkat ettiğin kadar saatlerine de özen göstermelisin. Akşam yemeklerini olabildiğince erken saatlere çekebilirsin. Özellikle akşam 6 ya da 7’ye kadar ağır akşam yemeklerini bitirmiş olmanda fayda var. İnsan vücudu, gece ve gündüz farklılıklarına uyumlu bir şekilde çalıştığı için uykuya hazırlanırken ağır yemekten kaçınmalısın. Akşam saatlerinden sonra vücut uykuya hazırlık moduna geçtiğinden sindirim sistemi başta olmak üzere birçok fonksiyon yavaşar. Gece geç saatlerde yemek yediğinde midende şişkinlik ve hazımsızlık problemleri ile karşılaşabilirsin. Bilimsel araştırmalarda saat konusunda farklı iddialar ve tezler ortaya çıksa da uyumadan 3 saat öncesine kadar besin alımının kesilmesi önerilir. Kişiye ve yaşam tarzına göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte en geç akşam 20:00 ila 21:00’dan sonra yemek yemeyi bırakmanda fayda var.

Sindirimi Zor Gıdaları Geç Saatte Tüketmeyin

Sindirimi zor olan lifli gıdalar, et ürünleri ve hamur işi ağırlıklı besinler gece tüketildiğinde daha uzun sürede sindirilir. Bu durumun temel nedeni, sindirim sisteminin vüucudun genelinde olduğu gibi akşam saatlerinde daha yavaş çalışma eğiliminde olmasıdır. Gece bir şeyler tüketildiğinde sindirime devam etmeye çalışan vücut, uyku moduna geçmekte zorlanır. Yatmadan önce bir şeyler yemek, uyku bozukluklarına ve verimsiz uyku sürecine zemin hazırlayabilir. Geç saatlerde yemek yemenin alışkanlık hâline gelmesi kalıcı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarına dikkat ederken sağlık sigortası poliçeleri ile risklere karşı hem kendini hem de sevdiklerini güvence altına alabilirsin. Hastalık ya da kaza sonucu ortayan çıkan sağlık giderlerinin finansmanını sağlık sigortası poliçelerinde sunulan teminatlar ile gerçekleştirebilirsin. Hisar Sigorta güvencesiyle sunulan sağlık sigortası ürünleri hakkında Hisarsigorta.com adresinden detaylı bilgi edinebilirsin. Avantajlı fiyatlar için 0850 6000 777 numaralı Hisar Sigorta Müşteri İletişim Merkezi’ni arayabilir, sağlık sigortası hakkındaki diğer detaylara ulaşabilirsin.

Bir dakika’da bütçenize uygun sağlık sigortası teklifi almak için buraya tıklayın.

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.