Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır, Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Araç muayenesi süreci her araç sahibinin yakından bilmek zorunda olduğu bir işlemler bütünüdür. Motorlu taşıtlar 2 senede bir yapılan araç muayenesi ise bir dizi teknik kontrol işleminden geçirilir ve trafiğe çıkmaya uygun olup olmadıkları test edilir.

Araç Muayenesi Nedir, Neden Yapılır?

Araç muayenesi süreci her araç sahibinin yakından bilmek zorunda olduğu bir işlemler bütünüdür. Motorlu taşıtlar 2 senede bir yapılan araç muayenesi ise bir dizi teknik kontrol işleminden geçirilir ve trafiğe çıkmaya uygun olup olmadıkları test edilir. Yapılan kontrollerde araçların trafik güvenliğine uygun olup olmadıkları ortaya çıkar. Bunun yanı sıra çevre için son derece önemli olan emisyon değerlerinin yasal sınırlar içinde olup olmadığı da kontrol edilir. Araç muayenesi işlemi ülkemizde yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından yapılır.

Trafikte yer alan araçların muayenesinin düzenli olarak yapılması son derece önemlidir. Trafik güvenliğini sağlamak için motorlu araçların belirli aralıklarla teknik kontrollerden geçirilmesi gerekir. Bu sayede trafik kazalarının önemli ölçüde azaltılması sağlanır. Sürücülerin, araç içi yolcuların ve yayaların can güvenliğinin sağlanması için araçların fren ve direksiyon sistemlerinin kusursuz çalışması gerekir. Ayrıca araçların ışıklandırma ve sinyalizasyon gibi hayati önem taşıyan parçalarının da sağlıklı olması kritik önem taşır. Çevrenin korunması için de araç muayenesinin yaptırılması zorunludur. Egzoz emisyon ölçümü ile hava kirliliğinin önlenmesi sağlanır. Pek çok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de araç muayenesi zorunlu bir prosedürdür. Araç muayenesinin zamanında yaptırılmaması çeşitli cezaları da beraberinde getirir. Aracın plakası ve ruhsat bilgileri ile internet sitesi üzerinden alacağınız randevu ile ilgili süreçlere ilişkin bilgiyi yazımızın devamında detaylı olarak bulabilirsiniz.

Araç Muayenesinde Neler Kontrol Edilir?

Sürücülerin ve yolcuların güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamak amacıyla oluşturulan muayene sisteminde aracın birkaç unsuru kontrol edilir. Bu aşamaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Fren Sistemi Kontrolü

Muayene sürecinin en kritik adımlarından bir tanesidir. Araçtaki frenlerin doğru çalışıp çalışmadığı, fren balataları ve disklerinin durumu, fren hidroliği seviyesi kontrolü gibi adımlar bu sürecin parçasıdır. Fren sistemi sürüş güvenliği için çok önemlidir ve bu kontroller de büyük önem taşır.

Direksiyon ve Süspansiyon Sistemi

Güvenli bir sürüş için mutlaka direksiyon sisteminin doğru bir biçimde çalışması ve süspansiyon sisteminin yol tutuşunu sağlaması gerekir. Direksiyon sistemindeki olası sorunlar aracın önemli arızaları arasındadır. Bu muayene sırasında süspansiyon bileşenlerinin durumu, amortisörlerin işlevselliği ve direksiyon sistemindeki boşluklar detaylı olarak kontrol edilir.

Elektrik Sistemi ve Aydınlatmalar

Araçta yer alan tüm aydınlatma sistemleri muayene sırasında detaylı olarak kontrol edilmektedir. Aracın muayeneden sorunsuz geçmesi için far ve sinyaller, plaka ışığı, stop lambası gibi bileşenler kusursuz olarak çalışır durumda olmalıdır. Bunun yanı sıra araçta yer alan elektrik sistemi, akü ve sigorta gibi bileşenler de detaylıca incelenir. Tüm bu kontroller güvenli bir sürüş deneyimi için olmazsa olmazdır.

Motor ve Mekanik Aksamlar

Yağ sızıntıları, soğutma ve egzoz sistemi, mekanik aksamların tümü ve motorun genel durumu kontrol edilir. Aracın performansının yüksek olması ve uzun seneler boyunca kullanılması için bu kontrollerin yapılması gerekir.

Emniyet Donanımları

Sürüş güvenliğinin sağlanması amaçlı yapılan bir diğer kontrol de emniyet donanımlarının kontrolüdür. Araçta yer alan tüm emniyet kemerlerinin, hava yastığı ve tüm diğer güvenlik donanımı sırayla kontrol edilmelidir. Emniyet kemerlerinin kilit mekanizmaları, kayışlarının durumu sağlam ve sorunsuz olmalıdır.

Araç Gövdesi ve Şasi

Araç gövdesi ve şasi genel olarak kontrol edilir. Çürüme, pas, çatlak ve kırıkların varlığı tespit edilir. Genel dayanıklılık ve güvenlik açısından önemli bir adımdır.

Lastikler ve Jantlar

Sağlıklı bir lastik güvenli yol tutuşu açısından son derece önem arz eder. Lastiklerin diş derinliği, aşınma yüzdesi, hava basıncı gibi önemli bileşenleri bu aşamada kontrolden geçer. Jantların durumu, somunlarının sıkılığı gibi faktörler de önem arz eder.

Camlar, Silecekler ve Aynalar

Araçta bulunan tüm camlar, aynalar ve silecekler bu adımda kontrol edilir. Camlarda kesinlikle çatlak olmaması, aynaların ayarlanabilirliği ve sileceklerin kusursuz çalışması gerekir. Sürüş esnasında görüş açısına doğrudan etki eden bu unsurlar oldukça önemlidir.

Emisyon Kontrolü

Emisyon kontrolü aşamasında aracın çevreye yaydığı gazların ölçümü yapılarak bu gazların ne kadar zararlı olduğu saptanır. Egzoz emisyonları yasal sınırlar içinde bulunuyorsa araç muayenenin bu aşamasından geçmiş sayılır.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Sürücülerin araç muayene zamanlarını mutlaka takip etmeleri ve muayene için zamanında randevu almaları gerekir. TÜVTÜRK üzerinden yürütülen randevu ve araç muayenesi işlemleri için internet üzerinden birkaç dakika içinde kolaylıkla randevu alınabilir. Randevu alma süreçlerini kısaca özetlemek mümkündür. İlk adım olarak TÜVTÜRK internet sitesinde yer alan Ücretsiz Randevu kısmında istenen Plaka no, Ruhsat seri no ve şehir alanlarını doldurup ilerlemelisiniz. Şehir seçiminize göre karşınıza çıkacak muayene istasyonlarından yoğunluk ve bulunduğunuz lokasyona yakınlık oranına göre bir seçim yapmalısınız. Dilediğiniz gün ve saat için randevunuzu buradan oluşturmanız mümkündür. Önceden alınan randevulara ilişkin değişim ve iptal gibi seçimler de yine bu alandan yapılmaktadır. Bilgilerinizi girerek istediğiniz güncellemeyi yapabilirsiniz.

Genel muayene ve tespit muayenesi olmak üzere karşınıza çıkacak iki seçenekten kendinize uygun olanı seçmeniz gerekir. Genel muayene araca her 2 senede bir yapılan klasik kontrol işlemidir. Tespit muayenesi ise araç üzerine işletilecek veya sökülecek logolar için yapılacak işlemler, şasi ve motor numarası tespit edilmesi, servis araçlarına kuşak taktırılması ve sökülmesi, hususi otomobillerin ticariye araca veya ticari taksilerin otomobile dönüştürülmesi, araçlara taksimetre takılması gibi işlemler için yapılmaktadır. Dilediğiniz işlemi seçip randevu yeri, günü ve zamanını belirleyip onay vermenizin ardından randevunuz oluşmuş olur. Randevu bilgileri girmiş olduğunuz cep telefonu ve e posta adresinize gönderilir. TÜVTÜRK internet sitesinin yanı sıra telefon yardımı ile de randevu almak mümkündür. 0850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden haftanın 6 günü 08:00-22:00 saatleri arasında hizmet alabilirsiniz.

Araç Muayene Ücretleri

Araç muayenesi belirli bir ücret karşılığı yapılmaktadır ve bu bedel her tip araç için farklılık gösterir. Otomobil, kamyonet, özel amaçlı taşıt, minibüs, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için belirlenen ücret 2024 yılında 1.130,44 TL, motosiklet, motorlu bisiklet ve traktör (römorklu, römorksuz) için belirlenen ücret 575,84 TL, tanker, kamyon, otobüs ve çekici için belirlenen ücret 1.528,10 TL. Aracını muayeneye götürecek sürücülerin bu ücreti sadece nakit olarak ödeyeceklerini bilmeleri gerekir. TÜVTÜRK muayene istasyonlarında kontrol ücretleri nakit olarak tahsil edilir, kredi kartıyla ödeme seçeneği bulunmaz.

Araç Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler

Araç muayenesine gitmeden önce kontrol etmeniz gereken birkaç adım bulunur. Öncelikle randevunuzu aldıktan sonra muayeneye giderken ruhsatınızın yanınızda bulunması gerekli. Aracınızın herhangi bir ceza ya da vergi borcu olmaması, zorunlu trafik sigortanızın yapılmış olması da önemli adımlardan. Ayrıca egzoz gazı ölçüm muayene belgenizi de genel muayeneye girmeden yanınızda bulundurmanız şart. Muayene için ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı, stepne gibi yardımcı ekipmanları da bagajınızda bulundurmanız gerekli.

Araç muayenesini sorunsuz atlatmanız için mutlaka yaptırmanız gereken trafik sigortanız için Hisar Sigorta yanınızda. Trafik sigortanızı yenilemek için hisarsigorta.com’dan, 0850 6000 777 numaralı Hisar Sigorta Müşteri İletişim Merkezi’nden bize ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Türkiye genelinde bulunan Hisar Sigorta şubelerini ziyaret ederek uzman ekibimizle tanışabilirsiniz. Trafik sigortanızı kolaylıkla yaptırabilir, Hasar Depertmanı’mızdan hasar süreçleriyle ilgili 7/24 destek alabilirsiniz.

Yorum yaz

E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.