Yat ve benzeri deniz araçlarınız varsa tıpkı karadaki motorlu taşıtlar ile benzer şekilde yat sigortası yaptırmak, beklenmedik durumların önüne geçmeye büyük ölçüde destek olabilir. Zorunlu sigorta türlerinden biri olmadığı için yaptırmamanız herhangi bir cezai işleme neden olmaz. Ancak yatınız marinada veya seyir halindeyken potansiyel pek çok riske karşı güvencesiz kalmış olur.
Yat Sigortası Nedir?
Yat ile üzerindeki teçhizatları, hem deniz kazalarında hem de karadaki bağlama alanlarında kapsamlı güvencelerle koruma altına alan sigortaya yat sigortası adı verilir. Yat sigortaları genellikle guletler, tekneler, motoryatlar gibi deniz araçları için tasarlanır. Poliçe kapsamına bağlı olarak hırsızlık, deniz kazaları, yangın ve infilaktan ferdi kazalar, kişisel eşyalar gibi hususları teminat altına alabilir. Olası tüm kaza ve tehlikeler; Enstitü Yat Klozları ile Tekne sigortaları genel şartlarına göre belirlenir. Enstitü Yat Klozları deniz taşımacılığı ile deniz sigortaları için kabul gören uluslararası bir standarttır. Hem poliçelerin oluşturulmasında hem de karşılaşılan riskleri belirlemede önemli bir ölçüttür. Poliçede belirtilen üst ve alt sorumluluk limitleri; aracın modeli, yaşı, kullanım amacı, stili dahil bütün teknik özelliklerine bakılarak değerlendirilir. Yat sahipleri için önemli bir güvence sağlayan yat sigortası beklenmedik risklere karşı maddi kayıpları azaltmaya yardımcı olur. Daha huzurlu yolculuklar yapmanız için yat sigortası imkanlarından yararlanmanız önemlidir.
Yat Sigortası Teminatları Nedir? Yat Sigortası Kapsamı Nelerdir?
“Yat sigortası neleri kapsar?” birçok yat sahibinin aklındaki soruların başında gelebilir. Yat sigortası teminatları, kaza ile afetlerin neden olduğu hasarlar ve üçüncü şahıslar üzerinde doğan hukuki sorumlulukları karşılama düzeyini ifade eden sorumluluk limitleridir. Yat sigortası poliçesi ana ve ek teminatlar olmak üzere iki şekilde oluşturulur. Çoğunlukla tam kapsamlı, kasko, sorumluluk ve kişisel eşyalar sigortası adlarıyla da görebilirsiniz. Tam kapsamlı sigortalar hem karada hem de denizdeki olası kazalara karşı tam koruma sağlayabilir. Sadece denizde meydana gelen kazalara karşı teminat içinse kasko sigortaları uygun olabilir.
Kaza nedeniyle karşı taraftaki kişi ve teknelere verilen zararlar için sorumluluk sigortasının poliçeye dahil edilmesi önemlidir. Kişisel eşya sigortası ise yat üzerindeki kişisel eşyalarınıza ek teminat sağlamaya yardımcıdır. Genellikle yata sabit bağlı olmayan ekipmanları kapsayan poliçeler ek teminat ile sigortaya dahil edilebilir. Kişisel eşyalar, bazı yardım hizmetleri gibi güvenceler ek teminat konusu olabilir. Deniz kazaları, doğal afetler, hırsızlık, yangın, üçüncü şahıslara karşı mali sorumluluk benzeri zararlar ise ana teminat içerisinde karşılanabilir. Yat sigortalarının alt ve üst limitlerine göre değişiklik gösteren ana teminata genellikle aşağıdaki durumlar dahil edilir:
- Fırtına, çarpma, karaya oturma, batma gibi deniz kazalarında oluşan hasarlar yat sigortası kapsamına girer.
- Volkanik patlama, yıldırım, deprem, benzeri doğal afetlerden kaynaklı onarım giderleri dahil edilir.
- Yata ait servis botları, teçhizat, donanım benzeri parçaların çalınmasından kaynaklanan zararlar teminat limitlerine bağlı olarak karşılanır.
- Terör, savaş, kaos gibi mücbir sebeplerin araca zarar vermesi durumları sigorta konusudur.
- Aracın enkaza dönüşmesi nedeniyle kaldırma işlemleri karşılanır.
- Aracın infilak etmesi ve çeşitli sebeplerle yanması sonucu maddi kayıplar telafi edilir.
- Ana teminatlar arasında korsanlık saldırıları gibi kötü niyetli girişimlerin yol açtığı hasarlar da yer alır.
Yat Sigortası Kapsamına Neler Dahil Değildir?
Yat sigortası deniz aracınızı çeşitli risklere karşı güvence altına alırken bazı durumlar poliçe dışında kalabilir. Bu durum ek teminatlarla ilişkili ek prim ve şartlar gerektirebilir. Ticari olmayan yatlarda bazı ekstralar ek teminat yoluyla yat sigorta poliçesine dahil edilebilir. Kişisel eşyalar, elektronik cihazlar, kurtarma-çekme işlemleri, hukuki savunma masrafları, ferdi kaza sigortaları, 7/24 sunulan çeşitli yardım hizmetleri, tekneye ait parçaların tamiri bunlardan bazılarıdır. Ancak yat sigortası yapan firmalar ve poliçe koşullarına göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla sigorta yaptırmadan önce poliçeyi dikkatli okuyup tüm şartları netleştirmeye özen göstermekte fayda var. Bu durumları gözden geçirerek sözleşmenizi daha iyi anlayabilir, olası süprizlerle karşılaşmanın önüne geçebilirsiniz. Yat sigortası kapsam dışında kalan bazı durumları genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Enstitü Yat Klozu’na göre ana teminat dışında bulunan yattaki kişisel eşyaların korunması, poliçede belirlenecek limit dahili ve sigorta şirketinin onayı ile ek prime tabi tutulabilir.
- Demirleme donanımları, balıkçılık takımları, yakıt, kumanya gibi sarf malzeme sayılan eşya ve maddeler dahil edilmez.
- Dıştan takma motorların hasarı genellikle karşılanmaz.
- Poliçe tüm dünya denizlerinde geçerli olmayabilir. Sadece sefer sahası seyir alanlarında geçerli olduğu için teknenin alan dışında karşılaştığı sorunlar dahil değildir.
- Tekneye ait olmayan, ismini taşımayan servis botları poliçe dışında tutulur.
- Nükleer patlamaların neden olduğu durumlar dahil edilmez.
- Zaman içerisinde araçta oluşan doğal yıpranma ve aşınmalar poliçe dışındadır.
- Üçüncü şahıslar ile sigortalının neden olduğu kasıtlı zararlar kabul edilmez.
Yat Sigortası Fiyatları Ne Kadar?
Yat sigortası fiyatları birçok etkene bağlı olarak değiştiği için kesin bir tutar belirlemek zor olabilir. Tek maliyet planı yapmak yerine, poliçenin alt ve üst limitlerini belirleyen başlıca faktörlere göz atabilirsiniz. Sigortanın kapsamı ne kadar geniş olursa primler de o oranda farklılaşır. Öncelikle teknenin yaşı, modeli, değeri, boyutu, kullanım amacı, araçtaki ek ekipmanlar gibi unsurlar fiyatları direkt olarak etkiler. Örneğin yüksek yaşa sahip araçlara, yeni modellere kıyasla yüksek prim uygulanabileceği gibi ticari ve sportif amaçlı kullanımlar arasında da değişiklik mümkündür. Bunun yanında sigortalının ve teknenin kaza geçmişi de ikinci önemli bir faktördür. Ayrıca tekne deniz trafiği, fırtına gibi riskleri barındıran bölgede bulunuyorsa ortalamanın üzerine çıkabilir. Aynı zamanda sigorta şirketinin de prim politikası, risk değerlendirme sistemi gibi özellikleri fiyatlar arasında farklılık yaratabilir.
En Uygun Yat Sigortası Nasıl Yapılır?
Yatınıza özel teklifler almak için yat sigortası yapan firmaları karşılaştırıp sunulan poliçeleri detaylı okuyabilirsiniz. Hisar Sigorta’nın yat sigortası seçenekleri için dilerseniz telefonla veya şubeye giderek kolayca başvuru yapabilirsiniz. Teklifin kapsamını, teminatları ve primleri dikkatle inceledikten sonra firma ile sözleşme imzalayarak sigortanızın hemen başlamasını sağlayabilirsiniz. Başvuru için sizden bazı belgeler de talep edilir. Genellikle ruhsat, deniz güvenlik muayene raporu, satış belgesi, fatura, ekspertiz raporu, bağlama kütüğü ruhsatnamesi gibi belgeleri sunmanız gerekebilir. Çoğunlukla benzer belgeler istenmesine rağmen gerekli görülürse kondisyon raporu, tonilaj belgesi gibi ek talepler de olabilir.
Yat sigortası, denizdeki yatırımınızı korumaya yardımcı oldukça önemli bir yoldur. Bir arabanın sigortasız trafiğe çıkması nasıl son derece riskli ise, yatınızın da güvencesiz mavi yolculuklara açılması benzer tehlikeler barındırır. Hem hasar süreçlerinde hasar departmanı tarafından verilen 7/24 hizmetler nedeniyle hem de en kapsamlı ve uygun teklifleri değerlendirmek için Hisar Sigorta’yı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yatınıza en uygun yat sigortası tekliflerini alabileceğiniz Hisar Sigorta’da poliçe seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Uzman sigorta temsilcileri teknenizin özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda size özel poliçeyi oluşturur. İster Hisarsigorta.com’dan ister 0850 6000 777 numaralı Hisar Sigorta Müşteri İletişim Merkezi’nden veya Türkiye Geneli Hisar Sigorta şubelerinden yat sigortanızı yaptırabilirsiniz.
Yorum yaz
E-mail adresiniz yayımlanmayacak. Tüm alanlar zorunludur.